Χαιρετισμός του Δημήτρη Καπούνη στην εκδήλωση για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ

Categories: ΝέαPublished On: 11/03/2024

Χαιρετισμός του Δημήτρη Καπούνη, Προέδρου και Διευθύνοντος συμβούλου της ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ Α.Ε.Σ. – Α.Ε  στην εκδήλωση για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Αξιότιμοι Εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
Αγαπητοί φίλοι, εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,
Αγαπητοί φίλοι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου,

Σάς καλωσορίζω σε αυτή τη ναξιώτικη, φιλική και ενημερωτική συγκέντρωση.

Σας καλωσορίζω εκ μέρους του αγροτικού κόσμου της Νάξου, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού μας. Ενός νησιού με παράδοση στην παραγωγή ποιοτικών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλές φορές από τα Μέσα που εργάζεστε για τα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει σήμερα ο πρωτογενής τομέας της Νάξου. Αρκετά από αυτά είναι κοινά με τα προβλήματα του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλα χαρακτηρίζονται από την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας, γιατί κάθε νησί είναι ένα ιδιαίτερο σύστημα.

Οι τελευταίες κινητοποιήσεις ήταν μαζικές και αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο, γιατί τα προβλήματα της αγροτιάς καθρεφτίζονται και στο ράφι του καταναλωτή. Γι’ αυτό, μετά την καθολική κατακραυγή, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να αναθεωρεί το πλάνο της για την Νέα ΚΑΠ και την πράσινη μετάβαση.

Η ΕΑΣ Νάξου κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη λύση αυτών των προβλημάτων και παράλληλα να προωθεί, με τη βοήθεια κοινοτικών προγραμμάτων τα ΠΟΠ προϊόντα μας, ειδικά της Γραβιέρας Νάξου, στις Διεθνείς αγορές.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα που αξιοποιούμε σήμερα, είναι αυτό για την ενημέρωση και προώθηση γεωργικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, όπως η γραβιέρα Νάξου, στις χώρες-στόχους της Ελλάδας και της Γερμανίας. Η πρώτη παρουσίαση έγινε πέρυσι την 1η Μαρτίου στο Μόναχο.

Αυτές οι καμπάνιες επικεντρώνονται στην ποιότητα, στην υγεία των ζώων, στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, στη βιωσιμότητα, στοιχεία που πλήρως διαθέτει η παραγωγή της γραβιέρας μας. Η Γραβιέρα που αποτελεί το σημαντικότερο, το πιο αντιπροσωπευτικό προϊόν μας. Η Γραβιέρα που είναι το βαρύ πυροβολικό, η εμπροσθοφυλακή των ναξιακών προϊόντων, με διεθνή φήμη και πολλές διακρίσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Γραβιέρα Νάξου, είναι προϊόν ΠΟΠ από το 1996  και πανάξια φιγουράρει μεταξύ των πιο εύγευστων και καλοδεχούμενων από τον καταναλωτή τυριών, με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Είναι πραγματικά ένας θησαυρός της Ναξιακής οικονομίας, απόλαυση, τέρψη για τον καταναλωτή, σπουδαία προίκα του νησιού μας. Το σύνθημα του κοινοτικού προγράμματος προβολής: Απόλαυσε. Είναι από την Ευρώπη (Enjoy. It’s from Europe) μεταφράζεται σε μας: Απόλαυσε. Είναι από τη Νάξο (Enjoy.It’s from Naxos).

Βέβαια, για να διατηρηθεί η ποιότητα και η πιστοποίηση ΠΟΠ πρέπει να τηρούνται  και τηρούνται αυστηρά από μας όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες παραγωγής. Τα αυξημένα προβλήματα όμως κόστους παραγωγής των τελευταίων χρόνων απαιτούν δραστικά, συντονισμένα και γρήγορα μέτρα από την πολιτεία.

Τα έχουμε επανειλημμένα συζητήσει και ξέρετε από πρώτο χέρι την παραγωγή, που σέβεται την τοπική παράδοση και τεχνογνωσία, αλλά και  αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ναξιακού περιβάλλοντος.

Ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας και για τη βοήθειά σας  στην προβολή του άξιου αυτού προϊόντος των ναξιωτών κτηνοτρόφων, έτσι ώστε να ενημερωθεί πληρέστερα κι αξιόπιστα το καταναλωτικό κοινό για τη γραβιέρα ΠΟΠ, και μαζί με αυτήν και για τα άλλα ποιοτικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα του νησιού μου.

Και πάλι σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ θερμά, που στέκεστε δίπλα στην ΕΑΣ Νάξου και τους ναξιώτες παραγωγούς, ειδικά αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο που ζει ο πρωτογενής τομέας και ειδικότερα οι νησιωτικές οικονομίες.

Share This Story